Totalul afișărilor de pagină

duminică, 9 ianuarie 2011

   2 % pentru Radu !   


Radu Stefan Ghita este un  copil  cu handicap grav , 
dobandit prin  suferinta la nastere.

El a avut nesansa sa se nasca   prematur la o varsta foarte critica ( in luna a 8-a) , cu circulara de cordon si s-a simtit bine pana in a 3-a zi , cand starea sa generala s-a agravat brusc, s-a declansat o hemoragie masiva digestiva si pulmonara si a facut 2 stopuri cardio-respiratorii . A fost resuscitat si stabilizat prin transfuzie de sange si plasma si am fost trimisi de urgenta la Terapie Intensiva la spitalul Budimex. In urma investigatiilor  ni s-a spus ca are si hemoragie cerebrala intraventriculara masiva (gr. IV), cu afectarea masei cerebrale in ambele emisfere, cauza fiind un soc hipoxic suferit la nastere , iar prognosticul - foarte rezervat.
 
Cand nimeni nu mai spera , s-a agatat pur si simplu de viata si a inceput sa-si revina din semi-coma in care intrase, sa fie reactiv si sa primeasca hrana prin gavaj. Prin efortul si priceperea medicului neonatolog de exceptie care l-a ingrijit , sansa minima de viata pe care o avea a devenit realitate.

Desi starea lui parea sa se imbunatateasca, a aparut o noua complicatie. Ca o consecinta a hemoragiei cerebrale s-a declansat  o hidrocefalie activa, pentru care a suferit timp de 3 saptamani punctii ventriculare zilnice ( prin fontanela ), pentru scoaterea lichidului cefalorahidian in exces. Hidrocefalia a putut fi stopata doar printr-o operatie pe creier, pentru  introducerea unui dren ce elimina constant excesul de lichid  in cavitatea peritoneala. Aceasta interventia neurochirurgicala vitala a fost efectuata cu succes la varsta de 6 saptamani si greutatea de numai 2  kg ! Din fericire copilul l-a suportat bine, il are si in prezent, necesintand o prelungire periodica, odata cu dezvoltarea fizica.

Aceste suferinte teribile i-au produs sechele neurologice, asa numita paralizie cerebrala, cu consecinte foarte grave : intarziere psiho-motorie severa ; hipotonie axiala ; tetrapareza spastica.
Pentru aceste afectiuni nu exista tratament medicamentos, recuperarea medicala este singura sansa de ameliorare, dar este un proces de lunga durata care implica multa munca , rabdare si bani.

Intreaga familie a facut eforturi deosebite pentru recuperarea copilului. De la varsta de 6 luni am facut zilnic gimnastica recuperatorie , de-a lungul anilor avand progrese insa intr-un  ritmt  foarte lent datorita gravitatii afectarii cerebrale. Copilul intelege si vorbeste ( dar nu ca un copil de varsta lui), este vesel, afectuos si cooperant, insa deocamdata nu merge, dar  incearca se ridice in 4 labe si paseste  sustinut.
Rezultate foarte bune am obtinut  la " International Clinic of Rehabilitation" din Ucraina ,  o clinica specializata  in recuperarea copiilor cu afectiuni neuro-motorii, unde , incepand din anul 2008, am efectuat periodic stagii de recuperare. Aici se aplica un program de recuperare complex si intensiv, cu proceduri  foarte eficiente, iar organizarea, conditiile si dotarile sunt la standarde foarte inalte. Costul unui stagiu de recuperare de 12 zile este aprox. 2000 euro, iar pentru bune rezultate se recomanda 3-4 tratamente/an.

Copilul face progrese iar starea lui se amelioreaza cu fiecare stagiu de recuperare efectuat la aceasta clinica si ne dorim foarte mult continuarea acestor tratamente,  insa pe termen lung , este un efort financiar pe care putine familii din Romania si l-ar putea permite. Aceste cheltuieli nu se pot deconta la stat,  pentru ca teoretic se face recuperare si in tara, insa cu dotari , implicare si programe de recuperare minime care dau rezultate la copii afectati mai usor.

            In dorinta de a face totul pentru a-i acorda cat mai multe sanse de recuperare lui Radu , incepand cu anul 2013 am inceput si  terapia ADVANCED BIOMECHANICAL REHABILITATION ( A.B.R.) , o terapie revolutionara ca abordare in domeniul recuperarii medicale , care insa implica 2-3 ore/zi de munca intensa acasa , si al carui cost pentru evaluari si training periodice efectuate de specialisti belgieni este de 1800 euro/ 6 luni . Totodata am inceput si terapia Feldenkrais ( de asemenea diferita ca abordare de recuperarea clasica) cu o terapeuta din Franta care vine periodic si lucreaza aici cu copiii precum si terapia Tomatis ,  care stimuleaza intens creierul prin muzica cu ajutorul unui aparat special conceput si ajuta la imbunatirea vorbirii, comunicarii si echilibrului .


Pentru sustinerea financiara a acestor tratamente din strainatate  dar si a altora, complementare, care se pot face in tara dar sunt in regim privat : oxigenoterapie hiperbara  , terapia cranio-sacrala, hidroterapie, hipoterapie, acupunctura, homeopatie , am infiintat o asociatie non-profit, insa pentru strangerea de fonduri avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastra.

Ne puteti ajuta foarte mult 

prin simpla  completare a  FORMULARULUI 230 si 
 REDIRECTIONAREA a 2 % din IMPOZITUL DVS. PE VENIT
catre
ASOCIATIA DE SPRIJIN PENTRU
RECUPERAREA HANDICAPULUI GHITA RADU STEFAN

Cod de identificare fiscala:   2 4 9 6 5 6 9 6
        CONT BANCAR ( IBAN): RO 34 MIRO 0000 1586 5073 0001
pana la data de 25 mai .

CA PERSOANA JURIDICA ,  ne puteti ajuta prin acordarea unei sponsorizari
in limita a  20 % din IMPOZITUL ANUAL PE PROFIT ,
 conform Legii Sponsorizarii nr 32/1994 
 
     CU MULTE MULTUMIRI ,
  Fam. GHITA

Descarcati  FORMULARUL 230      https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D230_OPANAF_3695_2016.pdf